Wat is de Grenada Chocoladekaravaan?

De Grenada Chocoladekaravaan is een onderdeel van het eerste Co2 neutrale chocoladetransport, van Grenada tot Nederland waar u een reep kunt kopen.

Het begint op het eiland Grenada in de Cariben waar de cacao groeit en tot chocolade wordt gemaakt. Het is mooie, eerlijke, lekkere chocolade, die kleinschalig geproduceerd wordt met hulp van zonne-energie.

Vervolgens wordt de chocolade door het Nederlands zeilvrachtschip de Tres Hombres naar Nederland vervoerd. Onderweg, zo nodig, gekoeld met behulp van wind energie.

Het laatste transport vanaf de haven in Amsterdam naar alle verkooppunten in Nederland gebeurt met de fiets, de Chocoladekaravaan. Vrijwilligers, winkeliers en winkelmedewerkers stappen massaal op de fiets om de chocolade af te halen in Amsterdam en naar de winkels te vervoeren.

Geschiedenis van de chocoladekaravaan
Het begon in 2011 met een ontmoeting tussen importeur Erik Sauër van el Sauco, Mott Green de oprichter van the Grenada Chocolate Company, en Jorne Langelaan de kapitein op het zeilvrachtschip de Tres Hombres. Drie mensen die elkaar vonden in hun ambitie voor duurzame bedrijfsvoering. Hieruit ontstond het idee voor de CO2 neutrale chocolade transport. In plaats van met een gewoon vrachtschip of zelfs met het vliegtuig zou de Grenada chocolade met het zeilschip naar Nederland vervoerd worden! De primeur vond plaats in het voorjaar van 2012.

Een grote afnemer van deze eerste ‘zeilschip chocolade’ was de natuurvoedingswinkel Lazuur Food Community (voorheen Buys&ko) in Wageningen. Samen met hun ontstond het idee om de reis van de chocolade in stijl af te ronden met het fietstransport van Amsterdam naar Wageningen. Zo ontstond de Chocoladekaravaan! Dat eerste jaar in 2012 fietsten er 4 mensen op en neer naar Amsterdam om de chocolade op te halen. Zij hadden twee transportfietsen en twee fietskarretjes vol met Grenada repen, in totaal 140 kilo aan chocolade.

In 2013 is het groots aangepakt en bestond de Chocoladekaravaan uit 30 fietsers die 700 kilo chocolade leverden aan 29 winkels in Nederland en België.

Geef een reactie